Je zorgtoeslag wijzigen is een verstandige beslissing. Met name als je niet verrast wilt worden met brieven waarin je verteld wordt dat je in het afgelopen jaar te veel zorgtoeslag hebt ontvangen.
Maar je zorgtoeslag wijzigen doe je vast niet zomaar en daar heb je dus vast een goede reden voor.
En in dit artikel leggen we je uit waarom je je zorgtoeslag zou moeten wijzigen en hoe je dit simpel en snel kunt doen.
Waarom je zorgtoeslag wijzigen?
Je zorgtoeslag wijzigen. Je hebt er vast een goede reden voor om dit te doen.
Zo kan het zijn dat je het komende jaar verwacht meer te gaan verdienen omdat je een loonsverhoging hebt gehad. Maar ook wanneer je samen gaat wonen kan het zijn dat de hoogte van je zorgtoeslag veranderd.
De belastingdienst houdt niet alle wijzigingen in ieders financiële situatie continue in de gaten. Je zult er dus zelf voor moeten zorgen om dergelijke veranderingen zelf door te geven.
Hieronder hebben we een aantal redenen voor je op een rijtje gezet waardoor je wellicht je zorgtoeslag zult moeten gaan wijzigen.
Het inkomen veranderd
Eén van de redenen dat je de zorgtoeslag wilt gaan wijzigen, is dat je inkomen veranderd. Wanneer je namelijk meer of minder gaat verdienen, heeft dit vaak invloed op de hoogte van de zorgtoeslag waar je recht op hebt.
Wanneer je meer gaat verdienen daalt de hoogte van de maandelijkse zorgtoeslag vaak of komt deze zelfs helemaal te vervallen.
Maar ook wanneer je minder gaat verdienen veranderd de hoogte van de zorgtoeslag. In veel gevallen gaat deze dan zelfs omhoog.
Je bent geen student meer
Wanneer je geen student meer bent en gaat werken, veranderd er vaak iets in de hoogte van de zorgtoeslag.
De meeste studenten hebben geen heel hoog inkomen en ontvangen vaak de maximale zorgtoeslag per maand. Maar wanneer je aan het werk veranderd dit vaak. Dit zal namelijk een stuk minder zijn of helemaal verdwijnen.
Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk wat je na je studie gaat verdienen, maar weet wel je in veel startersfuncties vaak nog wel recht hebt op zorgtoeslag en dat het dus niet nodig is om de zorgtoeslag stop te zetten na je studie.
Je gaat samenwonen
Wanneer je gaat samenwonen kan het in sommige gevallen zijn dat de hoogte van de zorgtoeslag wijzigt.
Bij de Belastingdienst veranderd er alleen iets in uw zorgtoeslag als je een toeslagpartner krijgt. In de volgende situaties ben je toeslagpartners van elkaar:
- Wanneer jullie een samenlevingscontract hebben
- Wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben
- Wanneer jullie getrouwd zijn
- Wanneer jullie samen een kind hebben of één van beide een kind heeft
- Wanneer jullie samen een huis hebben gekocht
Maar wanneer je alleen bij iemand in gaat wonen zonder kinderen, veranderd er voor de zorgtoeslag verder niks. Dit geldt overigens ook voor de andere soorten toeslagen met uitzondering van de huurtoeslag.
Wanneer je zeker wilt weten of je een toeslagpartner hebt, dan raden we aan om het online hulpmiddel van de Belastingdienst te raadplegen om te controleren of je een toeslagpartner hebt.
Je vermogen veranderd
Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, is dat je vermogen niet te hoog mag zijn. Het vermogen mag namelijk niet boven een bepaalde vermogensgrens uitkomen.
De vermogensgrenzen voor de afgelopen jaren is ieder jaar gestegen. Het is dan ook goed om ieder jaar weer even te controleren of je hier niet bovenuit komt, met name als je al tegen de maximale vermogensgrens aanzit.
En niet alleen geld telt als vermogen, maar ook dingen als een tweede huis of aandelen. Controleer dit dus ook even goed en geef eventuele wijzigingen op tijd door om terugbetalingen te voorkomen.
Zorgtoeslag wijzigen
Wanneer er dus iets veranderd in jouw financiële situatie, doe je er goed aan om de hoogte van je zorgtoeslag te wijzigen.
Je bent er overigens zelf verantwoordelijk voor dat de juiste gegevens bekend zijn bij de Belastingdienst. Zoals net al verteld kan de Belastingdienst niet alle wijzigingen inzien en is het dus belangrijk dat je dit zelf tijdig doorgeeft.
Dit kun je vaak gemakkelijk online zelf regelen door in te loggen op Mijn Toeslagen van de Belastingdienst.
Maar wanneer je geen DigiD code bij de hand hebt of deze kwijt bent, kun je het ook doorgeven aan Zorgtoeslag.nl. Zij zorgen er dan vervolgens voor dat de juiste inkomensgegevens weer doorgegeven worden aan de Belastingdienst.