Zorgtoeslag en huurtoeslag zijn twee soorten toeslagen die uitgekeerd worden door de Belastingdienst.
Met de zorgtoeslag en huurtoeslag wordt er tegemoetgekomen in de kosten van de zorgpremie en de huur die je moet betalen voor een huurwoning.
In dit artikel lees je voor wie de zorgtoeslag en huurtoeslag zijn, wat de voorwaarden zijn om hiervoor in aanmerking te komen en wat voor soorten toeslagen er nog meer zijn waar je als Nederlander aansprak op kunt maken.
Soorten toeslagen
Naast de zorgtoeslag en huurtoeslag, zijn er nog twee andere soorten toeslagen die je aan kunt vragen.
De andere twee soorten toeslagen waar we het over hebben zijn kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.
We hebben dus:
- Zorgtoeslag
- Huurtoeslag
- Kinderopvangtoeslag
- Kindgebonden budget
De soorten toeslagen die we hierboven opgenoemd hebben, worden allemaal uitgekeerd door de Belastingdienst. Wanneer je voldoet aan bepaalde voorwaarden per toeslag, heb je recht op deze toeslagen.
Met deze toeslagen kunnen bepaalde kosten gedrukt worden. Lees hieronder waar alle Nederlandse toeslagen voor bedoeld zijn:
- De meest bekende en aangevraagde toeslag die we kennen is de Met de zorgtoeslag die je ontvangt, wordt er verwacht dat je hier een bepaald gedeelte van je zorgpremie mee betaald.
- De huurtoeslag waar je recht op hebt is er voor om een gedeelte van de huurprijs mee te kunnen betalen.
- Wanneer je één of meerdere kinderen hebt en deze gaan naar een kinderopvang, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op kinderopvangtoeslag. Hiermee kun je een gedeelte van de kinderopvangkosten mee betalen.
- De laatste toeslag in het rijtje is de enige die geen toeslag genoemd wordt maar budget. Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten van kinderen tot 18 jaar. Dit is bovenop de kinderbijslag die je al krijgt voor je kinderen.
Huurtoeslag
Huurtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid voor de huurkosten die je moet betalen.
Met behulp van de huurtoeslag wordt het voor degene die een woning huurt, het betalen van de huur financieel gezien een stuk makkelijker.
Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Zo moet je onder andere tenminste 18 jaar of ouder zijn en mag de huur en je inkomen niet te hoog zijn. Daarnaast zijn er voorwaarden als dat je de huur zelf betaald, er een getekend huurcontract is en dat het een zelfstandige woonruimte betreft.
Er zijn dus een hoop huurtoeslag voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.
De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van zowel je inkomen als dat van de hoogte van de huur zelf. De hoogte van de huur kent namelijk ook een grens.
Zorgtoeslag
Net als huurtoeslag, is zorgtoeslag een tegemoetkoming vanuit de overheid. Ook met de zorgtoeslag – waar je onder bepaalde voorwaarden recht op hebt – is het de bedoeling dat je hier een gedeelte van je zorgpremie mee betaald.
Het is in Nederland namelijk verplicht om minstens een basisverzekering te hebben (op bepaalde uitzonderingen na).
Voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag zijn dat je 18 jaar of ouder bent, de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebt, je inkomen en vermogen niet te hoog zijn en dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt.
Wanneer je aan één van de voorwaarden niet voldoet, heb je helaas geen recht op zorgtoeslag.
De hoogte van de zorgtoeslag die je kunt ontvangen – is net als de huurtoeslag – ook afhankelijk van je inkomen en je vermogen dat je hebt.
Om precies te weten op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt, raden we je aan om eerst een proefberekening te maken en dan pas de zorgtoeslag aan te vragen.