Toetsingsinkomen en zorgtoeslag. Deze twee hebben enorm veel met elkaar gemeen als het gaat om de hoogte van de zorgtoeslag waar je recht op hebt.
Voor het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag wordt er namelijk gekeken naar je inkomen.
Maar wat is het toetsingsinkomen nou precies en hoe bepaald dit de hoogte van je zorgtoeslag?
Je leest het in dit artikel.
Wat is het toetsingsinkomen?
Het toetsingsinkomen is in principe gewoon het jaarinkomen dat je hebt. Bij het berekenen van de hoogte van de toeslagen wordt er in plaats van je jaarinkomen gesproken van een toetsingsinkomen.
Je toetsingsinkomen kun je dus ook gebruiken voor het bereken van eventuele huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.
Aangezien je aan het einde van het jaar pas precies weet wat je inkomen was over dat jaar, wordt het toetsingsinkomen altijd geschat. Het schatten en doorgeven van je toetsingsinkomen kun je ook gewoon zelf doen.
Je doet dit door een inschatting van je te verwachten inkomsten te doen. Deze schatting is altijd bruto, dus niet wat je daadwerkelijk op je bankrekening krijgt (netto).
In het geval dat je een toeslagpartner hebt, wordt zijn of haar inkomen ook meegenomen in de berekening van het toetsingsinkomen.
Toetsingsinkomen en zorgtoeslag
Voor het bereken van je zorgtoeslag is het dus nodig om een goede inschatting van je toetsingsinkomen te doen.
Wanneer er in jouw financiële situatie bijvoorbeeld niks veranderd, kun je voor het komende jaar hetzelfde toetsingsinkomen aanhouden. Maar is er financieel iets veranderd door bijvoorbeeld een loonsverhoging, dan is het belangrijk dat je het toetsingsinkomen opnieuw gaat berekenen en door gaat geven aan de Belastingdienst.
Dit voorkomt dat je achteraf eventuele teveel ontvangen zorgtoeslag terug moet gaan betalen omdat je een onjuist toetsingsinkomen hebt doorgegeven.
Daarnaast is onze mening dat je je toetsingsinkomen beter wat te hoog inschat dan te laag inschat.
Wanneer het bijvoorbeeld achteraf blijkt dat je te weinig zorgtoeslag ontvangen hebt omdat je je daadwerkelijke inkomen weet van een bepaald jaar, is het altijd nog mogelijk om de te weinig ontvangen zorgtoeslag waar je recht op had alsnog met terugwerkende kracht te ontvangen. Mocht je teveel hebben ontvangen en dit in 1x terug moeten betalen, dan kan dit wellicht door geld lenen.
Toetsingsinkomen berekenen en zorgtoeslag aanvragen
Om te kijken of je recht op zorgtoeslag, zal je dus eerst je toetsingsinkomen moeten gaan berekenen. Wanneer je je toetsingsinkomen berekend hebt, weet je ook hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen.
Hiervoor kun je gebruik maken van de rekenhulp toetsingsinkomen van de Belastingdienst.
Maar wat ook een manier is, is door gebruik te maken van een intermediair. Een intermediair is een soort tussenpersoon die verstand van zaken heeft en voor jouw een juiste berekening kan doen.
Hierdoor weet je zeker (mits je deze juiste gegevens aanlevert) dat het toetsings inkomen goed berekend wordt. Bijkomend voordeel is dat ze ook meteen de zorgtoeslag voor je aan kunnen vragen.
Een voorbeeld van zo’n intermediair is Zorgtoeslag.nl.
Zij kunnen het gehele traject van een juiste berekening doen van je toetsingsinkomen tot en met het aanvragen van zorgtoeslag voor je regelen.